dilluns, de juliol 09, 2012

el calendari de ripoll



EXQUISITS

Festival poètic d’estiu de Ripoll




27 de juliol
Lluís Calvo (Saragossa, 1963) és un poeta zelós dels límits, que treballa creuant-los i fent-hi equilibris. La seva obra fa conjectures i les desfà, imagina i especula; no opina i jutja, sinó que pensa i creu.
Enguany ha guanyat el premi de la Crítica Serra d’Or pel llibre “Estiula”, un poemari que, gràcies a l’arrelament en l’escenari natural del Ripollès, s’enfila cap al goig de la consciència viva.


3 d’agost
Max Besora (Sant Quirze de Besora, 1980) és un volcà poètic, una veu potent amb un estil obstinat particularíssim. Els versos no els diu, els metralla, i, per sorpresa, penetra, lúcid, en la intimitat.
La seva novel·la “Vulcano” recull el caràcter narratiu dels seus poemes i també esdevé un poema, on l’estil fa la cosa; els substantius no necessiten verb per a consolidar substància.


10 d’agost
Nico Roig (Barcelona, 1976) és un músic excel·lent i un lletrista meticulós, irònic, concís i imaginatiu. Gràcies a una personalitat juganera, fa senzills i divertits uns tecnicismes brillants.
En el disc “Tonada del genoma humà” presenta unes cançons inclements i tendres alhora, construïdes amb uns esquemes de narració amb sorpresa molt eficients i amb unes estructures musicals de gran profunditat.





17 d’agost
Per commemorar els 50 anys de la mort de Francesc Pujols, hem inclòs aquest acte al festival Exquisits.
L’actor Fèlix Pons interpretarà la seva particular visió de “La tardor barcelonina”, una obra curiosíssima que balla entre la novel·la, l’assaig, el quadre de costums i la sàtira més punyent.
Llarga vida a Pujols!


24 d’agost
Bikimel (Bellaterra, 1976) és una cantant dolça i esquerpa alhora, amb una veu suau i trencada que dóna una curiosa pàtina de veritat a tot allò que canta; experimentada i innocent a parts iguals.
La seva lectura musical de la poesia és tota una joia, una mirada que amplifica els versos, que els fa reverberar en el seu sentit exacte (que no estricte) i els dóna vivor.


31 d’agost
Marçal Font Espí (Badalona, 1980) és un poeta savi, que ha aprofundit la història literària, que coneix i sap valorar els llibres com a fonament i com a objecte, que treballa l’oralitat amb tenacitat i gràcia.
Enguany ha estat el campió estatal dels concursos de recitació “Slam poetry”, gràcies a unes peces plenes d’amor i de cinisme, de to clàssic i mesurat, espectacular i alliçonador. Un huracà comunicatiu.


7 de setembre
Francesc Garriga (Sabadell, 1932) és un dels grans mestres vius de la poesia catalana, transmissor d’una sensibilitat punyent, feta d’imatges colpidores per la claredat i il·luminadores per la transcendència.
El seu llibre “Ragtime”, que ha guanyat el Premi Cavall Verd, que concedeixen els escriptors mallorquins al millor llibre de poesia ja publicat, és un cant bellíssim (i rigorós) sobre l’experiència humana.