divendres, de juliol 24, 2009

del prolegtariat

més coses de l'arxiu:
(dibuix d'en Joan G. Junceda)

Sebastià Sánchez-Juan
: Escriptor, poeta, corrector, molt lligat a Juneda al casar-se amb una junedenca. La seva evolució el porta del futurisme de joventut fins a la carcúndia de la postguerra (va acabar fent de censor -menor aixó sí- en temes de music-hall)

Trobem un pròleg curiós, fet potser per encàrrec o per compromís, en el que se’n surt amb ironia destil.lada: es tracta d’un volumet de poemes titulat “Madrigals i altres poesies” signat per Guillem Mitjans Llampallas (La hormiga de oro. Barcelona 1947 ) que conté unes quantes expansions líriques (no massa afortunades, mes aviat carrinclones). L'autor devia ser algún pròcer de la industria o comerç de mobles. Vegin:

“Nota Liminar

Triar és definir-se. El gust especial de la decoració i els mobles Reina Anna que autoritzen la llar del Sr. Mitjans Llampallas revelen una de les facetes fulgurants de la personalitat d’aquest poeta, que honora la profunda significació del seu segon cognom –plenament barceloní.
Barcelona, que ha ofert al món l’espectacle singular d’un modern style emergent de les mesures estètiques conegudes a l’estranger, compensa la limitació del seny amb explosions delirants que, en prendre forma, satisfan la voracitat emotiva, com en el cas de les aprimorades composicions que integren aquest opuscle.
I cal esperançar de l’extraordinària activitat psíquica del Sr. Mitjans Llampallas la producció de nous reculls de versos que seran, com aquests Madrigals i altres poesies o encara més, delitoses llaminadures per als actuals i possibles gustadors d’emocions en un món en què les potes de les taules afecten la figura de foques, de cignes i de lires.
Sebastià Sánchez Juan”